Усилията на председателя на италианския сенат Франко Марини за сформиране на временно правителство на страната не дадоха резултат. Така предсрочните парламентарни избори през април т.г. стават все по-вероятен вариант за излизане от тежката правителствена криза в Италия.

74-годишният Марини вече е информирал държавния глава Джорджо Наполитано, че не е съумял да намери нужната подкрепа за сформиране на временно правителство на страната.

По този начин, след няколкодневни преговори, Марини върна мандата, който Наполитано му беше възложил. Все още остава отворен въпросът кога президентът на Италия ще оповести очакваното решение за насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Преди седмица на Марини беше възложена задачата да потърси подкрепата на мнозинството от депутатите в парламента за сформиране на правителство, което, освен организирането на поредните парламентарни избори, трябваше да реформира изборното законодателство на страната.

Дясноцентристката опозиция в италианския парламент, начело с бившия премиер на страната Силвио Берлускони, блокира всички политически ходове на Марини и Наполитано, настоявайки за незабавни избори. Като възможни дати за провеждане на изборите вече се обсъждат 6 или 13 април 2008 г.

В изявление за местните медии Берлускони заяви, че едни нови избори са „най-доброто решение“, за излизането на Италия от кризата, в която е изпаднала, след като лявоцентристкото правителство на премиера Романо Проди беше принудено да подаде оставка.

Коалиционният партньор на Берлускони, Джанфранко Фини от „Alleanza Nazionale“, също се изказа срещу едно временно правителство, чиято единствена задача би била да промени избирателния закон на страната.

От коалицията на левите сили обаче продължават да настояват за нова избирателна система, която да гарантира на бъдещите италиански правителства повече стабилност.

Това искане среща сериозна съпротива преди всичко от страна на по-малките политически партии на Апенините, които се притесняват, че няма да могат прескочат една по-висока, избирателна бариера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase