Управляващата консервативно-ислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционната Партия за националистическо действие (ПНД) се разбраха за отпадането на забраната за носене на забрадки в турските университети.

В обща декларация на двете партии се казва, че засега техническите подробности все още се доуточняват, но има принципно съгласие по въпроса.

Местните медии информираха, че за да се премахне забраната ще бъдат променени някои текстове в две глави на турската конституция – глава №10: „Равенство пред закона“ и глава № 42 „Право и задължение на възпитание и образование“.

Забраната за носене на забрадки, в очите на секуларно настроената опозиция, е символ на разделението на държавата и религията в Турция.

Опозицията отдавна обвинява ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че се опитва постепенно да ислямизира страната. Отмяната на забраната за нея ще бъде още едно доказателство на това твърдение.

В Турция забрадка носят 2/3 от жените, а обещанието че ще премахне забраната беше едно от политическите обещания на ПСР на последните парламентарни избори в южната ни съседка.

Водещи политици на ПСР се аргументират в полза на носенето на забрадки, като заявяват, че то е част от основните права на човека. Критиците на едно подобно виждане са на мнение, че след отпадането на забраната жените, които не желаят да носят забрадка ще бъдат подложени на обществен и семеен натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase