Либия остро разкритикува днес помилването на медицинските сестри и на палестинския лекар, които се завърнаха в София във вторник, и го заклейми като „незаконна процедура” на властите на България, съобщи АФП.

„Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин.”

Това заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам на пресконференция в Триполи.

София „наруши законните процедури по отношение на естрадицията, предвидени от международното право и от споразумението за правна взаимопомощ, подписано между двете страни” през 1984 г., посочи от своя страна премиерът Багдади Махмуди.

„Ние следвахме законната процедура, България ни предаде”, каза Махмуди.

Според него, френският президент Никола Саркози, който взе голямо участие със съпругата си Сесилия в разрешаването на случая, е изразил пред него „недоволството си” във връзка с начина, по който са били освободени шестимата медици.

Либийският премиер Багдади Махмуди съобщи, че Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София на съвещание на представителите на страните-членки на лигата в понеделник.

Триполи сезира и Африканския съвет и Организацията Ислямска конференция, отбеляза той.

Либийският министър на външните работи Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици.

Той изтъкна, че те „са се обединили зад престъпниците (...) преди да приветстват тяхното освобождаване”.

Шалкам съобщи за „силен европейски натиск”, упражнен върху страната му и разкритикува хуманитарните и международните организации, които, вместо да критикуват освобождаването на „тези престъпници”, са „приветствали и аплодирали мярката”.

По-рано днес властите в Либия обявиха, че Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Нашето външно министерство обаче отрече информацията.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Вчера Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея.

Ден преди това Либия връчи официална протестна нота, в която се казва, че с незабавното помилване на медиците ни България е нарушила двустранния договор.

Семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца пък се обявиха срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и казаха, че искат ареста на медиците и палестинския лекар, за да могат да излежат остатъка от присъдата си.

Те поискаха официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата да бъдат арестувани. Освен това те искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й. 

По-късно главният прокурор на България Борис Велчев коментира, че няма абсолютно никакви пречки за помилването на българските медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase