Висшият съдебен съвет (най-висшата либийска инстанция) реши да замени смъртното наказание с доживотен затвор.

Те може да излежат присъдите си в родината си съгласно договор между Триполи и София за екстрадация. Според процедурата българският главен прокурор Борис Велчев трябва да изпрати писмо до районния прокурор на територията, на която се намира затворът Джудейда с искане да влезе в сила правната спогодба между Либия и България от 80-те години.

Според нея затворниците могат да излежат своите присъди, различни от смърт на територията на собствената си родина. Не е известно колко дълго може да продължи тази процедура и дали либийската страна ще изпълни молбата.

Д-р Здравко Георгиев заяви от Триполи, че изборът не е бил между добра или лоша новина, а между лоша и по-лоша. По-лошата новина би била потвърждаване на смъртните присъди, отбеляза той. Смятам, че това е краят, но кога ще приключи всичко, не знам, допълни д-р Георгиев.

Това решение отменя най-лошото. Голяма крачка е в положителна посока. За нас случаят ще приключи, когато нашите сънарoдници се завърнат. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

От Министерството на външните работи заявиха, че още утре ще започнат процедура по прибирането на нашите медици в България съгласно спогодбата с Либия.

„Всичко ще свърши, когато сестрите напуснат либийското въздушно пространство и пристигнат на европейска земя. Дотогава няма да има разрешаване на проблема. Но смятаме, че това решение отваря врата за възможните преговори за политическо решение. Тяхното физическо и психическо здраве е нарушено. След осем години драма те са накрая на силите си”, каза Емануил Алтит, председател на международния екип за защита на сестрите.

Високопоставен официален американски представител заяви, че се надява либийското правителство да позволи на чуждестранните медици да се завърнат вкъщи.

Новината за решението на ВСС в Триполи дойде само няколко часа след като стана ясно, че семействата на заразените със СПИН деца са получили компенсации - по 1 млн. долара.

Според различни източници през последното денонощие семействата са получавали парите в брой от либийската банка. През целия ден не се знаеше кога и дали ще заседава ВСС след като в понеделник вечерта най-висшата либийска инстанция не взе отношение по случая с нашите банки.

Кристиане Хохман - говорител на европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, подчерта, че Европейската комисия не е давала пари за тази цел и добави, че не знае дали това са правили страни - членки на ЕС.

Парите на семействата се изплащат от фондация "Кадафи", каза говорителката.

От фондацията пък разпространиха съобщение, че парите идват от фонда "Бенгази". Същото заяви и говорителят на Асоциацията на семействата Рамадан ал Фитури. "Всичките средства са от фонда "Бенгази", а откъде идват средства там, не знам и въобще не се интересуваме", заяви той. Попитан защо асоциацията е намалила исканите обезщетения от 14 млн. долара на един милион на заразено дете, Фитури отговори "поискай невъзможното, за да получиш възможното".

Фонд "Бенгази" беше създаден през 2005 г. под егидата на ЕС с участие на Триполи и София. Еврокомисията е превела 2.5 млн. евро, но те не са за компенсации, а за лечение на децата в Европа, за медицински грижи за тях в Либия и за модерен медицински център в родината им.

Събрани са "стотици милиони долари", декларира преди седмица либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам без повече подробности. Като работодател на осъдените медици, правителството в Триполи ще изплати на семействата между 250 хил. и 600 хил. евро за всеки пострадал, съобщи АФП.

Друга версия разви преди седмица Сейф ал Ислам - парите били опрощаване на дълг към България, Чехия, Словакия и Хърватия. Всички опровергаха.

Премиерът на Чехия Мирек Тополанек заяви, че никога не е ставало дума да се опрощава дълг в замяна на по-лека присъда за българите.

Асошиейтед прес цитира външния министър Ивайло Калфин, според когото България може да опрости част от либийския дълг. Според АП дългът е 400 млн. долара, докато според министерството на финансите е 56.6 млн. долара.

Ще обсъдим някаква форма на принос, каза той. По думите му би било странно, след като европейските страни са ангажирани във фонда "Бенгази", България да каже - нас не ни интересува това.

Премиерът Сергей Станишев отклони въпроса откъде идват средствата във фонда. "Не мисля, че е уместно да се коментира този въпрос, има силно желание и воля от много институции, държави, неправителствени организации и ЕС като цяло за включване във фонда за подпомагане на децата", каза той.

Председателят на политическото бюро на ХАМАС Халед Мешаал е помолил в телефонен разговор либийския лидер Муамар Кадафи да освободи доктор Ашраф ал Хаджудж, предаде "Ал Джазира".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase