Кметът на Ню Орлеанс Рей Нагин обяви „отчаян сигнал за помощ“ за хилядите хора, които са без вода и храна след урагана Катрина, съобщи ВВС.

25 000 човека се намират в градския стадион, а хиляди други се опитват да оцелеят в наводненията, причинени от стихията.

Около 300 участвали в битки войници от Националната гвардия пристигнаха в града от Ирак, за да възстановят реда. Президентът Буш, който посети засегнатите райони, поиска 10.5 милиарда долара спешни средства от Конгреса, който се очаква да одобри помощта.

Обявявайки разполагането на военните от Националната гвардия, които да се справят с мародерствата в Ню Орлеанс, губернаторът на Луизиана – Катлийн Бланко, каза, че мъжете носят със себе си смъртоносни оръжия и са готови да ги използват.

„Носят автомати M-16 и са въоръжени до зъби. Тези войници знаят как да стрелят и убиват и очаквам да го направят“, добави тя.

Разполагането на военните стана наложително, след като хилядите хора в града прекараха поредната нощ в горещ, тъмен страх. Останалите без дом от наводненията стават все по-отчаяни, в града непрекъснато се стреля, кражбите на коли и разбиването на магазини са постоянно явление.

От стадион Superdome, където 25 000 души са настанени без ток и никакви санитарни условия, дойдоха ужасяващи новини.

„Вътре изнасилват хора, убиват ги. Имаме множество бунтове“, обяви полицай пред АФП.

По наводнените улици се носят трупове. Хиляди хора са загинали в Ню Орлеанс, който е под вода в по-голямата си част. В Мисисипи е потвърдена смъртта на 110 души, но се очаква броят им да нарасне.

Говорителят на Конгреса Денис Хастърт разгневи губернатор Бланко, поставяйки под съмнение разумността на това да се харчат милиарди долари за възстановяване на Ню Орлеанс, който се намира под морското равнище.

„Да ни отхвърляте точно в момента, когато сме толкова уязвими и да унищожавате надеждата ни... е абсолютно немислимо“, отвърна Бланко.

Според Белия дом около 234 000 квадратни километра са засегнати от урагана – това е площ сравнително колкото големината на Великобритания.

Още по темата: 

Хиляди най-вероятно са загинали в Ню Орлеанс, целият град е евакуиран

САЩ отварят петролния резерв заради Катрина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase