Снимка: БГНЕС

Украинското настъпление се проточи и затова Русия успя да се подготви за него. Не ни стигнаха сили.

Това обяви пред БНТ адмирал Ихор Воронченко, главен инспектор на Министерството на отбраната на Украйна и бивш командващ Военноморските сили на Украйна.

По думите му Украйна се нуждае най-вече от боеприпаси. "Моралната подкрепа на света ние имаме, а материалната подкрепа засега не е в пълен обем. Това касае преди всичко боеприпаси, високоточни оръжия и най-вече - ракети, оперативно-тактически ракети с дълъг обхват.

Ние сме длъжни сега да повлияем върху комуникациите, логистиката и системата за управление, за да нарушим цялостната способност на Русия да се отбранява", каза Воронченко.

"С руснаци аз имах работа още в Крим в периода 2011- 2014 година. Те, както винаги, използват страшни методи: шантаж, подкупи и убийства. Те и сега продължават да използват такива мръсни похвати, за да уплашат всички.

Те казват, че ще превърнат всички в ядрена пепел; тяхната пропаганда постоянно говори за това, че те ще изтрият от лицето на земята Харков, Одеса. Нека си мислят така.

Аз съм убеден, че Украйна все пак ще получи своевременно всичко, което ѝ е необходимо, за да защити своето небе, за да няма такива атаки, каквито имаме сега срещу градове с милиони жители и да няма такъв поразяващ ефект, какъвто има в момента в Украйна", допълни адмиралът.

Той е категоричен, че Владимир Путин иска да завземе цялата територия на Украйна. "Конфликтът между малка и голяма държава е такъв. Голямата държава мисли, че всичко ѝ принадлежи.

Те имат големи възможности и мислят, че могат да диктуват според тяхната воля. Те се опитаха да ни вкарат в някакви рамки, но украинците сме съвършено различна нация, съвсем друг народ. Щом те не знаят историята, не четат история и не я анализират - това е техен проблем.

Стратегията трябва да бъде концентрирана върху търсене на слаби места, своевременна намеса чрез тези слаби места или тотално разрушаване на плановете им – това ще доведе до най-голям ефект", смята военноначалникът.

"Необходима е стратегия на непреки действия. Това е описано от много различни историци и учени, военни специалисти. Както се казва: натискаш в едно място, а то излиза от друго. Такава стратегия трябва да бъде използвана. Крим е центърът на тежестта, решаващите точки в операциите са комуникациите, корабите от черноморския флот. Смятам, че сега Крим е слабото място. Ако ние започнем да натискаме там – нещо ще се случи!", сигурен е Воронченко.

"Украйна толкова много е платила дотук с живота и кръвта на хората си, че ние вече нямаме друг изход. Ние сме длъжни да оставим на нашите наследници земя и всичко, което имаме от нашите родителите.

А те искат да ни накарат да живеем по техни правила и закони. Аз не приемам това, независимо, че аз съм от Източна Украйна, от Харков - градът, който сега се подлага на постоянни удари. Аз не искам да приемам "руски мир", който се опитват да ни натрапят тези отрепки. И ние ще се борим до последен дъх!", каза още адмирал Воронченко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase