Снимка: БГНЕС

Русия е концентрирала свръхзвукови ракети "Циркон“ в базите си на Кримския полуостров и в бъдеще, когато се обявява предупреждение за опасност от въздушно нападение в Южна Украйна, то ще се разпространява и за Киевска област. Това подчерта говорителят на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, съобщава изданието "Страна.ua".

"Опитът при използването на ракети като "Циркон“ с увеличен обсег показва, че въздушна тревога при използване на балистика от юг ще бъде обявявана и в Киевска област, в северните райони на страната. Трябва да разберем, че врагът има няколко десетки такива ракети във военен център като Крим и може да продължи от време на време целевия терор с акцент, наред с други места, върху столицата“, предупреди Гуменюк, съобщава Фокус.

По-рано медии съобщиха, че дежурните екипи за ПВО на Киев са успели да свалят най-новата руска ракета - ЗМ22 "Циркон“, използвана в атаката на силите на Москва срещу украинската столица на 25 март. Досега няма нито една снимка на ракетата ЗМ22 "Циркон“, а само видеозаписи от изстрелването й, направени от Министерство на отбраната на Руската федерация.

Характеристиките й остават под въпрос: първоначално Москва обяви обсег от 400 километра и скорост от 6 Мах, по-късно около 600 километра, а след това около 1000 километра и от скорост от 9 Мах. Теглото на бойната единица в различни източници се декларира на ниво от 300 до 500 килограма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase