Снимка БГНЕС

Руските кадрови войски формират десантно-щурмови бригади, които ще действат като специализирани части за десант и разузнаване зад украинските отбранителни линии. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В доклада се отбелязва, че това не е нова тактика за руската армия, тъй като подобни части са действали по време на съветската инвазия в Афганистан, съобщи Фокус.

Според руски източници десантно-щурмовите бригади в състава на сухопътните формирования ще могат да извършват десанти в близкия тил на Украйна без парашути, вероятно с хеликоптери за бързо развръщане на личния състав, както са действали при боевете за летище Гостомел край Киев на 24 февруари 2022 г.

Отбелязва се, че такова подразделение вече действа в Запорожка област - 49-та отделна десантно-щурмова бригада в състава на 58-ма общовойскова армия (Южен военен окръг).

Анализаторите от ISW по-рано са наблюдавали подобни формирования на разузнавателно-щурмови бригади като част от съвместни военни формирования и оценяват, че създаването на такива специализирани формирования е предназначено да отговори на специфични тактически предизвикателства, пред които са изправени руските сили в момента.

"Въпреки това разгръщането на десантно-щурмови бригади в изолация от по-широката силова структура на въздушнодесантните войски вероятно ще означава, че тези специализирани бригади ще бъдат използвани като още едно средство за провеждане на изтощителни фронтални атаки, водени от пехотата, на украински укрепени позиции в кратки срокове", се посочва в доклада на ISW.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase