Снимка БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на среща със студенти от град Николаев, че да се освободи Крим ще е по-лесно, тъй като там не се водят бойни действия, а с деокупацията на Донбас ще бъде "ментално по-сложно" заради десетилетното присъствие на Русия в региона, милитаризацията на тази територия и сепаратизма, съобщи тв "Настоящее время".

По негово мнение Украйна ще си върне по-бързо териториите на Крим и Донбас, но връщането на хората ще се забави. "Партньорите ни ми казаха - почти невъзможно ще е да си върнете Крим и ще е много сложно за Донбас. А аз смятам, че ако говорим за хората, а териториите се връщат с населението и ако хората не искат – ще стане много сложно", казва Зеленски и добавя, че процесът на връщане на "Донбас е сложен ментално". Като пример за острото противопоставяне на жителите на окупираните от Русия Донецка и Луганска области Зеленски дава упоритостта, с която се сражават на фронта срещу украинската армия.

"Дори когато Русия воюва срещу нас, сепаратистите не се предават, стоят, а руснаците бягат. Това имам предвид, като ви казвам, че ще се съпротивляват. А бойни действия в Крим няма, затова смятам, че Крим чака да се върнем. И Донбас чака, но ще е много сложно, защото голяма част от тази територия беше окупирана и максимално милитализирана", казва Зеленски.

През ноември 2022 г. украинската социологическа група "Рейтинг" направи допитване на украинците какво според тях може да се смята за победа над Русия. Тогава 85% отговориха, че Украйна трябва да воюва дотогава, докато не освободи окупираните територии, включително Крим и Донбас . 9% смятат, че Украйна може да продължи без Крим и Донбас, а 4 % смятат, че след освобождаването на украинските територии украинската армия трябва да премине на руска територия.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Добнас. Международните организации не признаха анексирането на Крим и осъдиха действията на Русия, а западните страни я подложиха на санкции. Кремъл определя анексията като "възстановяване на историческата справедливост", пише БГНЕС.

През февруари 2022 г. властта в Русия призна т.нар. ДНР и ЛНР, след което руските войски започнаха пълномащабна война в Украйна, която продължава вече 640 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase