Снимка: архив, БГНЕС

Екипаж на хеликоптер IAR 330 Puma на румънските военновъздушни сили от авиобаза "Михаил Когълничану" е идентифицирал около 11:30 ч. днес в района на градовете Нуфарул и Виктория в окръг Тулча фрагменти, които биха могли да са от дрон. Отломките са разпръснати на площ от няколко десетки метра, се казва в съобщение на Министерството на отбраната, публикувано на официалната страница на ведомството.

Още по темата
Съгласно процедурите друг хеликоптер на румънските военновъздушни сили от 90-а авиационна транспортна база в Отопени е изпратен в района със специализиран екип на борда, за да извърши предварителни проучвания на терена и да вземе проби за експертизи, става ясно още от информацията.

По-рано днес румънската армия започна да търси останки от дрон след получени обаждания на спешния телефон 112. Сигналите постъпиха след новите руски атаки от тази нощ срещу украинските пристанища на Дунав, близо до румънската граница.

“Въз основа на информацията, получена от Инспектората за извънредни ситуации на окръг Тулча относно телефонни сигнали чрез спешната служба 112 за възможни случаи на удар с дрон в район между местностите Нуфару, Малкочи и Валя Нукарилор, екипи на Министерството на отбраната, съвместно със сили и средства от други органи на националната отбрана, обществения ред и националната сигурност, започнаха разследване“, обявиха от военното ведомство на официалната си страница.

Министерството на отбраната на Румъния категорично осъжда нападенията, извършени от Руската федерация срещу обекти и елементи на гражданската инфраструктура в украинските пристанища на река Дунав.

“Тези нападения са неоправдани и в сериозно противоречие с нормите на международното хуманитарно право”, се казва в позиция на ведомството до медиите.

От Министерството на отбраната уточняват още, че остават в постоянна връзка със съюзническите структури, които се информират в реално време за ситуацията, породена от руските атаки.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase