Снимка: архив, БГНЕС

Жител на източния украински град Краматорск в Донецка област бе осъден на девет години затвор за предоставяне на Русия на информация за местоположението на части от Въоръжените сили на Украйна, съобщи днес канцеларията на главния прокурор на Украйна за Укринформ.

Още по темата
Разследването установило, че през март любител фотограф е използвал комуникационното приложение "Телеграм" за контакт с двама администратори на проруски чат стаи, създадени за събиране на разузнавателни данни.

Подсъдимият е действал с ясното съзнание, че предоставената от него информация може да достигне до руската армия и да навреди на националната сигурност на Украйна.

Мъжът е изпратил снимки от местоположения на части от украинската армия. След известно време руската армия е нанесла ракетен удар по съоръжение на една от локациите, като го е разрушила.

На мъжа са били повдигнати обвинения по ал. 3 от чл. 114-2 на украинския Наказателен кодекс - неразрешено разпространение на информация за местоположението на Въоръжените сили на Украйна.

Агент на руското разузнаване, който е целял да бъде унищожена украинската противовъздушна отбрана в Днепропетровск, бе осъден на 15 години затвор с конфискация на имуществото, съобщи още Укринформ.
(БТА, Иво Тасев)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase