Снимка: БГНЕС

Техеран обвини украинския президент Володимир Зеленски в антииранска пропаганда заради неговия призив към Иран да спре доставките на дронове за Русия, като заяви, че неговите коментари са били предназначени за привличане на повече оръжия и финансова помощ от Запада, предаде Ройтерс.

В свое видеообръщение в сряда Зеленски призова иранците да спрат постепенното си плъзгане към "тъмната страна на историята", като престанат да доставят дронове на Москва.

Първоначално Иран отричаше да е доставял на Русия безпилотни самолети "Шахед", но по-късно заяви, че е предоставил малък брой дронове преди началото на конфликта.

Украйна твърди, че безпилотните самолети са изиграли важна роля в руските атаки срещу украински градове и инфраструктура.

"Повтарянето на заблуждаващи твърдения от страна на украинския президент срещу Ислямска република Иран е в съответствие с антииранската пропаганда и медийна война, целящи да привлекат колкото се може повече оръжия и финансова помощ от западните държави", се казва в изявление на говорителя на иранското външно министерство Насер Канаани, разпространено в иранските медии.

Канаани добави, че Украйна отказва да допусне независимо разследване на своите твърдения.

(БТА, Владимир Арангелов)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase