Снимка: БГНЕС

Русия планира да премести около 2700 души украински персонал от най-голямата ядрена централа в Европа, твърди украинската компания за атомна енергия, предупреждавайки за потенциална "катастрофална липса на квалифициран персонал" в АЕЦ "Запорожие".

Работници, които са подписали трудови договори с руската ядрена агенция "Росатом" след превземането от Москва на завода в АЕЦ "Запорожие" в началото на войната, ще бъдат отведени в Русия заедно със семействата си, съобщи "Енергоатом" в публикация в Telegram.

Компанията не уточнява дали служителите ще бъдат изведени принудително от централата, нито е възможно веднага да се проверят твърденията на "Енергоатом" за плана на Москва.

Отстраняването на персонала би "изострило и без това изключително неотложния проблем" с недостига на персонал, каза "Енергоатом", съобщават от The Guardian.

Установеният от Москва губернатор на региона нареди цивилни евакуации от района миналата събота, включително от близкия град Енерходар, където живеят повечето работници в завода. Пълният обхват на заповедта за евакуация не e ясен.

Руските сили превзеха централата в Запорожие дни след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Руските окупатори оставиха украинския персонал на място, за да поддържа завода в експлоатация, но точният брой на работниците в завода в момента не е известен.

Боевете в близост до централата подхраниха опасенията за потенциален катастрофален инцидент като този в АЕЦ "Чернобил", в Северна Украйна.

АЕЦ "Запорожие" е една от 10-те най-големи атомни централи в света. Въпреки че нейните шест реактора са затворени от месеци, тя все още се нуждае от енергия и квалифициран персонал, за да работи с критични системи за охлаждане и други функции за безопасност.

Скоро след като руските войски превзеха централата, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предупреди, че ниските нива на персонал "сериозно компрометират" един от основните фактори в ядрената безопасност и сигурност, който е, че "оперативният персонал трябва да може да осигури своята безопасност и задължения за сигурност и имат капацитета да вземат решения без ненужен натиск."

МААЕ разположи шепа служители в Запорожие в опит да гарантира безопасността му.

Установените от Кремъл власти в района на Запорожие ускоряват усилията си за преместване на местните жители, включително семействата на работниците в завода, поради очакваната украинска контраофанзива, казаха официални лица в Киев.

Военни анализатори казват, че Украйна може да съсредоточи очакваната си контраофанзива върху района на Запорожие, опитвайки се да раздели руските сили на две чрез натискане към брега на Азовско море на юг.

Роднини на персонала на АЕЦ "Запорожие", които се съгласиха да се преместят, бяха отведени в южната Ростовска област на Русия и поставени във временни лагери, каза украинският генерален щаб.

Той добави, че служителите на завода в момента нямат право да напускат Енерходар. В него не се споменава предполагаемият руски план, посочен от "Енергоатом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase