Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон, предаде Укринформ.

Още по темата
"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщение снощи. "Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани."

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", заяви той.

По-рано вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу разпореди изтегляне на войските от град Херсон и прехвърлянето им на левия бряг на река Днепър. Предложението дойде от командващия Обединената войскова групировка в Украйна генерал Сергей Суровикин.

По време на предавано пряко по държавния телевизионен канал “Русия 24” съвещание с министър Шойгу Суровикин докладва, че украинците продължават да обстрелват бента на Каховската водноелектрическа централа, което можело да предизвика наводнение в района, предаде БНР.

Суровикин аргументира предложението си за изтегляне на войските с думите: "Ще съхраним най-важното - живота на нашите военнослужещи и като цяло боеспособността на войсковата групировка, държането на която на десния бряг в ограничен район е безперспективно".

Освен това, каза още Суровикин, така ще бъдат освободени сили и средства, които ще бъдат задействани в други райони на така наречената специална военна операция в Украйна.

Сергей Шойгу се съгласи с предложението и на свой ред заяви: "Пристъпвайте към изтеглянето на войските и вземете всички необходими мерки, за да осигурите безопасното прехвърляне на личния състав, оръжието и техниката през река Днепър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase