Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи войната като "зло" и абсурд по време на посещението си в Бородянка край Киев, където войските на Москва са обвинявани в убийства на цивилни по време на окупацията си.

"Когато гледам тези разрушени сгради, си представям семейството си в една от онези къщи, които сега са разрушени и черни. Виждам внучките си да бягат в паника. Войната е абсурд в 21-ви век. Войната е зло. Няма начин една война да бъде приемлива през 21-ви век", заяви Гутериш.

Ръководителят на Организацията на обединените нации се очаква по време на първото си посещение в разкъсваната от войната страна след нахлуването на Русия на 24 февруари да посети и град Буча преди разговорите с президента на Украйна Володимир Зеленски.

В Бородянка Гутереш беше придружен от местни военни и цивилни губернатори, които показаха на ръководителя на ООН жилищни сгради, разрушени при руските атаки.

След Бородянка главният секретар на ООН посети и Буча. Той бе на мястото на масовия гроб зад църквата в града.

"Тук усещате колко е важно задълбоченото разследване и отчетността", каза Гутереш. "Напълно подкрепям международния наказателен съд и призовавам Руската федерация да приеме сътрудничеството с МНС. Но когато говорим за военни престъпления, не можем да забравим, че най-лошото от престъпленията е самата война“.

Посещението му в Украйна е свързано с разговорите в Москва с руския президент Владимир Путин, чиито войски през последните дни навлязоха по-дълбоко в източната част на Донбас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase