Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски изпитват недостиг на оръжия в борбата си срещу Русия, пише в. "Таймс". Британското издание обръща внимание на изявленията на украинските власти, че въоръжените сили на Украйна нямат достатъчно оръжия, с които да унищожават руски танкове и летателни апарати, и на призивите им Германия и Франция да изпълнят поетите ангажименти за изпращане на още оръжие.

Украинските сили демонстрират отбранителни възможности, които надхвърлят очакванията на Запада, и забавиха настъплението на руските сили, като им попречиха да превземат ключови градове в Украйна, отбелязва британското издание.

Още по темата
Руските сили, които се сблъскват със студа и търпят значителни загуби, преминават в отстъпление, а украинските войски си връщат контрола върху ключови територии, пише в заглавие на статия в. "Дейли телеграф".

Москва отбелязва неуспехи в различни райони, включително в предградието на Киев - Макаров, като това засилва опасенията, че докараният до отчаяние руски президент Владимир Путин може да прибегне до употребата на химически оръжия, изтъква британският всекидневник.

В. "Индипендънт" се фокусира върху новите разузнавателни данни на Пентагона, според които Русия е изгубила над десет процента от силите си в Украйна и че Украйна "има възможността и желанието" да предприеме контраофанзива, с която да си върне териториите, обхванати от конфликта с Русия.

В. "Гардиън" обръща специално внимание на тежката ситуация в Мариупол. Британското издание се позовава на думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото в обсадения град все още има сто хиляди души, които не са успели да го напуснат и живеят в "нечовешки условия".

Западът алармира за все по-брутални действия на Русия на фона на опитите на Украйна да си върне територии, пише в. "Вашингтон пост".

Руската обсада на стратегически пристанищен град Мариупол навлезе в нова кървава фаза, отбелязва американското издание. "Вашингтон пост" обръща внимание и на прогнозата на британското министерство на отбраната, че Русия вероятно ще прибегне до насилствени и принудителни мерки в опит да пречупи съпротивата на украинското население.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase