Снимка: БГНЕС

Съединените щати смятат, че инвазията на Русия в Украйна има за цел да обезглави украинското правителство, а една от трите основни оси на нападението е насочена към столицата Киев.

След като президентът Владимир Путин обяви война в телевизионно обръщение преди зазоряване, през цялата сутрин в Киев, град с население от 3 млн. души, се чуваха експлозии и стрелба.

Нападението сложи катастрофален край на седмиците безплодни дипломатически усилия на западните лидери да предотвратят войната, като най-лошите им опасения за амбициите на Путин се сбъднаха.

"Признаците, които видяхме досега, само през тези първи, дори не 12 часа, са в съответствие с нашата оценка от по-рано, че това ще бъде неговата цел - да обезглави това правителство", каза високопоставен служител на САЩ пред репортери, говорейки при условие за анонимност.

Източникът заяви, че това изглежда е само първата фаза на мащабна руска инвазия, която досега е използвала ограничен брой от над 150 000 руски войници, разположени около Украйна.

Още по темата
Преди това американски служители от разузнаването заявиха пред Ройтерс, че руското нахлуване може да продължи 10-15 дни, но този служител отказа да спекулира колко дълго ще продължи руското настъпление.

До момента руската атака включва повече от 160 изстрелвания на ракети от Русия, включително балистични ракети с малък обсег, както и ракети със среден обсег, крилати ракети и ракети земя-въздух.

Официалният представител на САЩ описа три основни направления на руската атака:

1) руско настъпление на юг към северния украински град Харков - мястото на най-тежките сражения до момента;

2) изтласкване на север от контролирания от Русия Крим към южния украински град Херсон;

3) две линии на руско нападение на югоизток и югозапад от Беларус към столицата Киев.

Той заяви, че руските сили напредват в настъплението си към Киев.

Атаката на Кремъл към Киев подкрепя мнението на САЩ, че руснаците целят да установят "свой метод на управление" в Украйна.

Блинкън: Украйна ще надделее в стълкновението с Русия

Убеден съм, че руският президент Владимир Путин се опитва да свали украинското правителство, заяви по телевизия Ей Би Си държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Той поясни, че планът на Русия е да изложи Киев на опасност.

Русия цели "да атакува столицата и други главни градове", изтъкна държавният секретар.

"Виждаме сили да нахлуват от север, от изток и от юг и всичко това е част от плана, за който предупреждавахме света през последните седмици", каза още Блинкън.

В същото време Блинкън изрази и убеждението си, че в крайна сметка Украйна ще надделее в стълкновението с Русия.

"Независимо дали ще е в краткосрочен, в средносрочен или в дългосрочен план, убеден съм, че демокрацията и независимостта на Украйна ще вземат връх", подчерта държавният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase