източник: Reuters

Всичко започва с една налудничава идея. Томас Сервъл не вярвал на малката си дъщеря, че си е измила зъбите, но не можел и да я контролира. Тъкмо така на бившия служител на Google му хрумва една идея: четка за зъби, която измерва дейностите по почистване с датчици и предава данните на смартфона на някой от родителите. Резултатът французинът показва директно на шоуто CES в Лас Вегас - първата свързана в мрежа четка за зъби, която е предназначена да мотивира дори и възрастните на хигиенни навици срещу 100 до 200 долара.

Който не харесва толкова много високотехнологичните джаджи, може да счете, че устройството е малко странно. Но то бележи една тенденция, която отива далеч отвъд спалните на технологичните маниаци. На CES, която традиционно диктува темите за новата година в индустрията, ще могат да бъдат видени толкова мрежови и интелигентни продукти, както никога досега, пише в свой анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Милиони лаптопи, таблети и смартфони отдавна са онлайн. Въпреки това интернет продължава да расте: дори отоплителните уреди и ключалките, печките и сушилните могат да бъдат свързани онлайн, а колата така или иначе е обсебена от десетки сензори и предаватели. По този начин потребителите могат да проверят с приложение за мобилния телефон колко пълен е резервоарът или на път за вкъщи да затоплят хола, да измерват кръвното налягане по време на джогинг и от втория етаж да включат сушилнята в мазето. Ако говорим за технологичната индустрия, в бъдеще всичко ще бъде умно и свързано с мрежата.

От години производителите говорят за свързаните домове - например за хладилник с достъп до интернет, който навреме поръчва допълнително мляко, и предпочитат да мълчат за данните за продажбите на тези уреди. Много неща наистина ни карат да предположим, че много интелигентни устройства всъщност наистина ще завладеят света през идните години. Защото в момента всичко е готово за работа в мрежата – има евтини сензори и предаватели, бързи интернет връзки, а смартфоните служат като дистанционно управление за цифровия свят. Напредък може да се очаква и по отношение на стандартите за обмен на данни.

Сензорите всъщност са сетивните органи на интелигентните продукти. Четката за зъби например измерва усилията за почистване със сензори за движение и позиционни сензори. Въпреки това сензорът вече може много повече неща: да определя местоположението, да измерва тонове, светлина и температура, както и сърдечната честота, проводимостта на кожата и мускулната активност. „Можете да инсталирате сензори на много по-ниски цени, отколкото преди", казва Шон ДюБравак, главен икономист на американската браншова асоциация CEA. По този начин свързаността ще се превърне в стандартна функция. На практика всичко може да бъде в мрежата.

Поглед към това бъдеще ни разкрива и CES 2014. Там има фитнес часовници, които мерят пулса и кръвното налягане, тениски, които следят съня на бебето, или метеорологични станции с приложения за смартфони. В промишлеността сензорите помагат за предотвратяване на увреждания: така например има рафинерии, където сензорите внимават за това всички кранчета на каналите да са затегнати, ако това се налага.

Революцията при сензорите преобразува и производството. Тъй като компонентите са толкова евтини, дори и новосъздадени фирми могат сами да развиват хардуер. Предвид високата досега цена това бе възможно само за най-големите корпорации. Със своите идеи сега и производители оставят отпечатък в тазгодишното CES.

Всичко това обаче нямаше да работи без дистанционното управление чрез смартфон.

„Смартфонът е от решаващо значение за изграждането на мрежите", казва Кристиан Дайлман, управляващ директор на германската стартираща фирма Tado. Компанията произвежда устройства за управление на отоплението, които се адаптират към навиците на потребителите, но също така може да се управляват дистанционно.

„Ако можех да включвам и изключвам отоплението само чрез компютъра, в това нямаше да има много смисъл – щеше да е направо непрактично. Но ако добавим и телефона, идеята вече е интересна", казва Дайлман.

На CES могат да се видят десетки примери за това как смартфонът може да контролира центъра на дигиталния живот. Има ключалка за врати, която може да се отключва с мобилно приложение. Един термометър за готварска фурна отчита дистанционно на телефона температурата на неделното печено. Коли, които могат да просвирват музика от паметта на мобилния телефон. И, разбира се – статистиката за миенето на зъбите.

Но всички тези решения имат един недостатък: няма общ стандарт, тоест устройствата не говорят на един и същ език. Това ви позволява да не изключите светлина и отопление с едно щракване на копчето, когато излизате от дома си.

Но по време на CES ще се случат няколко интересни неща: Samsung обяви още преди изложението своята собствена платформа "Samsung Smart Home". Домакински уреди, като хладилници, перални машини и климатици, трябва да могат да бъдат контролирани чрез смартфон, таблет и SmartWatch.

От своя страна умната четка за зъби също повдига въпроси, с които ще се сблъскат всички мрежови шампиони. Например по отношение на защитата на личния живот. Кой ще гарантира, че потребителите не се шпионират? А и е факт, че компаниите създават профили, например за да разберат кога потребителят става от сън (ако приемем, че си мие зъбите сутрин)?

А кой ще гарантира, че данните, които обикновено се съхраняват на сървърите на фирмите в интернет, няма да бъдат продадени на фондове за здравно осигуряване? За повечето технологични визионери в Лас Вегас обаче това не е проблем.

Производителят може да поиска по-висока цена, ако устройствата му са "умни". Това се отнася до фурни с термометър, който предава температурата на свинското печено на телефона, както и за колата, в която шофьорът може да получи достъп до търсачката Google.

Но и голяма част от това, което може да се види тези дни в Лас Вегас, скоро ще изчезне от пазара. „Не всичко, което е технически възможно, гарантира и комерсиален успех", казва технологичният експерт ДюБравак. Новите технологии са скъпи и незрели, следователно и успехът често идва години по-късно.

Повече подобни технологични новини вижте в Investor.bg

Вижте още във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase