източник: Reuters

Методи като в тайните служби? Хедж фонд обвинява Фердинанд Пиех и Волфганг Порше, че са подготвили превземането на VW със странни методи и са измамили останалите акционери. Затова сега хеджфондът Elliott Associates LP на американския инвеститор Пол Сингър е подал иск за обезщетение в размер на 1,8 милиарда евро срещу Фердинанд Пиех и Волфганг Порше пред окръжния съд във Франкфурт, пише списание Spiegel. Двамата обвиняеми са „подготвяли придобиването на VW тайно и така са измамили другите акционери“.

Говорител на Porsche потвърди материала и заяви, че Elliott вече е обвинил през 2012 г. производителя на автомобили от Щутгарт за тази сума. „От наша гледна точка това най-ново действие е единствено с тактически причини и има за цел да изгради натиск", каза той.

Сега оповестеното гражданско дело срещу председателя на надзорния съвет Порше и члена на борда Пиех е било заведено в Районния съд във Франкфурт на Майн през есента на 2013 година. Ищците обосновават иска си с това, че двамата братовчеди са участвали в решенията на на Porsche SE за увеличаване на дела в VW в периода между 2005 и 2008 г.

Но фонът на спора е доста сложен. По време на битката за придобиване преди шест години, която премина през множество обрати, инвеститорите са загубили много пари и обвиняват участниците, че са укривали информация. По това време Porsche планираше да придобие Volkswagen, а сега производителят на спортни автомобили е част от много по-голямата VW Group.

В исковете на инвеститорите се посочва, че Porsche е лъгала, когато през по-голямата част от 2008 г. е отричала, че иска да закупи Volkswagen, единствено с цел да смени тона на 26 октомври същата година, когато разкри, че контролира 74,1% от германския си конкурент, отчасти чрез опции, както и че се опитва да придобие напълно компанията.

Акциите скочиха, докато продаващите „на късо“ бяха принудени да затворят своите позиции. През 2009 г.
Volkswagen придоби 49,9% в Porsche, а през 2012 г. компаниите се съгласиха на нова сделка, с която Volkswagen купи останалите 50,1% в Porsche за 4,46 млрд. евро плюс една обикновена акция от VW.

По данни на Spiegel сега хеджфондът Elliott Associates LP обвинява Порше и Пиех, че са използвали и методи, „които иначе познаваме от областта на тайните служби и организираната престъпност“. Разработването и изпълнение на плана са били провеждани от „таен логистичен център в Австрия". Използвани са били „нерегистрирани мобилни телефони" и "иначе достъпна само на правителствата технология за криптиране".

Porsche, която е преследвана от години от инвеститори със съдебни процеси, до момента се защитава успешно срещу обвиненията в манипулиране на стойността на акциите на Volkswagen. Компанията приключи повечето от съдебните си спорове в САЩ чрез извоюване на правото те да бъдат прехвърлени в германски съдилища. В средата на 2013 г. тя получи съдебно решение за блокиране на правни претенции във Великобритания.

Още новини от автомобилния сектор четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase