Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква, че след изборите в САЩ ще има действия от страна на НАТО относно отправяне на официална покана към страната му за членство в алианса, предаде ДПА.

"Не заради смяната на президента, а защото САЩ сега са се фокусирали върху изборите“, каза Зеленски. Той добави, че САЩ искат да избегнат в момента ненужни рискове и следователно се въздържат да правят ясни изявления по въпроса за поканата към Украйна.

Украинският президент добави, че има широк консенсус, че неговата страна трябва да бъде поканена в НАТО и изрази увереност, че Франция, Великобритания и Италия ще удовлетворят искането на Киев.  За Германия той каза, че ситуацията днес зависи по много начини от тази в САЩ.  

Една координирана позиция между Вашингтон и Берлин относно украинското присъединяване към алианса би могла да убеди такива скептици, като Унгария и Словакия, допълни държавният глава.

"Трябва да работим много с германската страна", подчерта Зеленски, но добави, че САЩ ще бъдат решаващият фактор. Той добави, че една покана за членство в НАТО трябва да бъде отправена към Украйна в рамките на нейните граници от 1991 г.

Изборите в САЩ са на 5 ноември. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase