Снимка: БГНЕС

Видеоклип, публикуван от социалния акаунт на Доналд Тръмп, показва хипотетични заглавия, в които се говори за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщиха американските медии.

Случаят предизвика остра критика от страна на кампанията на действащия президент Джо Байдън.

"Какво ще се случи след победата на Доналд Тръмп? Какво следва за Америка?", пита глас зад кадър в 30-секундния клип, в който проблясват поредица от фиктивни заглавия, посветени на американския просперитет.

Сред поредица от заглавия, сред които "Икономиката процъфтява!" и "Границата е затворена", в едно от тях се казва "създаването на единен райх".

В клипа не се споменават пряко нацистите, но думата "райх" обикновено се използва във връзка с Третия райх на нацистка Германия, ръководен от Адолф Хитлер.

В други препратки във видеоклипа, който изглежда е с множество копирани и поставени парчета текст, за да запълни фона на "вестника", се споменава Първата световна война. Заглавието "обединен райх" изглежда препраща към обединението на Германия през 1871 г.

"Политико" съобщи, че служител на Тръмп не е видял думата "райх", преди видеото да бъде публикувано.

Постът се появява в момент, когато бившият лидер многократно се е опитвал да представи Байдън като човек, който не успява да ограничи антисемитизма в САЩ в период на нарастващо напрежение, подхранвано от войната в Газа.

Самият Тръмп се сблъска с критики, че се позовава на реторика, подобна на нацистката. Той говори за имигрантите като за "паразити", които "тровят кръвта" на Съединените щати.

Докато беше президент, през 2017 г. Тръмп описа някои неонацистки групи, маршируващи по време на бурните протести в Шарлотсвил, Вирджиния, които скандираха "Евреите няма да ни заменят", като "много добри хора".

Тръмп има "дълга история" на антисемитско поведение, заяви кампанията на Байдън в остро изявление в отговор на видеото.

"Доналд Тръмп не играе игри. Той казва на Америка какво точно възнамерява да направи, ако си върне властта: да управлява като диктатор над „обединен райх. Да папагалстваш „Майн Кампф“, докато предупреждаваш за кървава баня, ако загубиш, е видът ненормално поведение, което идва от човек, който знае, че демокрацията продължава да отхвърля крайната му визия за хаос, разделение и насилие", заяви говорителят на Байдън-Харис Джеймс Сингър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase