Снимка: архив, БГНЕС

Демонстрациите срещу войната на Израел в Ивицата Газа, които обхваната редица американски университети, и позицията на правителството на САЩ по конфликта са сред основните теми в западния печат днес.

Още по темата
Студентските протести в университетските кампуси през почивните дни не показаха признаци на стихване, а демонстрантите се зарекоха да продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им американските образователни институции да прекъснат връзките си с компаниите, които печелят от конфликта, пише в днешния си брой британският в. "Гардиън“.

Това са може би най-големите студентски демонстрации след протестите срещу войната във Виетнам от края на 60-те години, а конфликтът между пропалестински настроените студенти и администрациите в университетите разкри редица други противоречия, отбелязва британският вестник.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс хвърли вината за протестите в Нюйоркския университет върху  "професионални агитатори", а около площада, на който обикновено се събират студентите, бяха поставени заграждения.

Няколко дни по-рано на повече от 100 пресечки от центъра на града служители на Колумбийския университет предупредиха студентите от лагера "Солидарност с Газа", че макар да имат право на протест, те не могат "да разстройват живота в кампуса или да тормозят и сплашват състуденти", разказва изданието.

Председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън, който току-що бе прокарал пакет от военна помощ за Израел в размер на 26 млрд. долара, в сряда пристигна в Колумбийския университет, за да поиска лагерът на солидарността да бъде разтурен. "Вън от нашия кампус!", викаше един студент, на когото Джонсън отвърна: "Наслаждавайте се на свободата на словото".  

Някои от организаторите на демонстрациите в Колумбийския университет предупредиха, че външни лица, които не са свързани с университета, разпространяват антисемитската реторика. "Разочаровани сме от /…/ медиите, които се фокусират върху подстрекателски настроени лица, които не ни представляват. Ние категорично отхвърляме всяка форма на омраза или фанатизъм и се противопоставяме на опитите на хора, които не са студенти, да рушат солидарността, която демонстрираме", заявиха студентите от "Колумбия за справедливост в Палестина", цитирани от Гардиън“.  

Университетските власти в САЩ вероятно се надяват, че протестите ще утихнат следващата седмица, когато в Колумбийския университет свършва семестърът. Но студентите заявиха, че възнамеряват да продължат демонстрациите си, докато не бъдат изпълнени исканията им висшето училище да прекъсне връзките си с компаниите, които според тях печелят от войната на Израел, включително "Майкрософт“, "Гугъл“ и "Амазон“, както и да прекрати партньорството си с университета в Тел Авив, обобщава "Гардиън“.

Американският в. "Вашингтон пост“ се спира по-подробно върху административните проблеми, с които се сблъскват протестиращите студенти. През последните 10 дни стотици студенти бяха арестувани, отстранени от лекции, поставени под изпитателен срок и в отделни случаи изключени от колежи, сред които Йейлския университет, Южнокалифорнийския университет, университета "Вандербилт“ и Университета в Минесота, изброява изданието.

Условията за отстраняване са различни в различните кампуси. На 18 април бяха арестувани десетки студенти на Колумбийския университет и свързания с него женски колеж "Барнард". На задържаните незабавно бе забранено да посещават учебни занятия както на място, така и във виртуален формат, и да се хранят в студентските столове, разказва "Вашингтон пост“.

Според интервюта със студенти и репортажи на студентския вестник "Колумбия спектейтър“, който разполага с вътрешни документи на колежа "Барнард“, ръководството на учебното заведение  е отстранило над 50 студенти, арестувани на 18 април. Освен това те са били изгонени от студентските общежития. В петък "Барнард“ обяви, че са сключени споразумения, с които се възстановява достъпа до колежа на "почти всички" от санкционираните студенти. В изявлението не се уточнява точният им брой, но се посочва, че всички са се съгласили да спазват правилата на колежа, а част от тях са били поставени под изпитателен срок, пише още американският вестник.

В нощта на арестите обаче студентката от "Барнард“ Мариам Икбал публикува в социалната мрежа "Екс“ скрийншот на имейл от декана, в който ѝ се казва, че може да се върне за кратко в стаята си, съпроводена от охрана. "Ще имате на разположение 15 минути, за да съберете всичко, което би ви било нужно", се казва в имейла.

Миналата седмица над 100 преподаватели от "Барнард“ и Колумбийския университет организираха митинг, с който осъдиха арестите на студентите и настояха за отмяна на отстраняването им.

Чуждестранните студенти се страхуват допълнително да не анулират визите им, каза пред "Вашингтон пост“ Радхика Сайнат, адвокат от неправителствената организация "Палестайн лигъл“ (Palestine Legal), която помогна на група студенти от Колумбийския университет в четвъртък да подадат федерална жалба за граждански права срещу училището. "Размерите на наказанията са не просто драконовски, те изглеждат крайно безсърдечни", каза Сайнат.

Протестите в американските кампуси се превърнаха и в поредната гореща точка на вътрешните дебати в Демократическата партия относно войната, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс“.

Безредиците в университетите създават политически риск за партията, която се стреми да спечели предстоящите президентски избори с обещания за стабилност и нормалност. Повечето демократи казват, че подкрепят свободата на словото, осъждат антисемитизма и смятат, че има справедливи критики към израелското правителство. Но в стремежа да реши един неразрешим конфликт, белязан от съперничещи си исторически разкази, дебатите по въпроса как да се различи легитимната критика срещу Израел от антисемитската реторика стават все по-разгорещени, посочва изданието.

За някои конгресмени, които са посещавали протестни лагери и са присъствали на демонстрации, студентите следват дълга традиция на университетски активизъм и правата им на свобода на словото са изложени на риск. Те казват, че проявите на антисемитизъм не отразяват позицията по-широкото движение, което включва голям брой млади прогресивни евреи. За други демократи обаче случаите на сплашване и тормоз, за които съобщават някои студенти евреи, са характерна черта на движението в кампусите, обобщава "Ню Йорк таймс“.

"Истинският въпрос е дали демократите ще могат отново да се представят като стабилен водач“, каза Дан Сена, който е дългогодишен стратег на демократите. "Факторите, които създават национален хаос като настоящия, затрудняват това", заключи Сена, цитиран от "Ню Йорк таймс“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase