Снимка БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Брюксел в периода 27-29 ноември 2023 г., за да участва в срещата на министрите на външните работи на НАТО, както и първата среща на министрите на външните работи на Съвета НАТО-Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Блинкен ще изтъкне твърдия ангажимент на НАТО към Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия, ще подчертае подкрепата на САЩ за демокрацията и регионалната стабилност в Западните Балкани и ще обсъди приоритетите за срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 г., съобщи Държавният департамент.

В Брюксел "ще бъдат обсъдени приоритетите за срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 г.", обяви говорителят на Департамента Матю Милър.

Блинкен също ще пътува до Скопие за министерската среща на ОССЕ, която се провежда на 29 и 30 ноември, потвърди днес министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Западните Балкани са във фокуса на НАТО през последните месеци. Украинският президент Володимир Зеленски неотдавна заяви, че Русия подготвя нов конфликт на Балканите, за да отвлече вниманието от войната в Украйна.

Държавният департамент през изминалата седмица подчерта, че войната в Украйна подчертава необходимостта от спешна интеграция на Западните Балкани в евроатлантическите структури.

"Ангажираме се да работим със страните от Западните Балкани, нашите европейски партньори и международната общност, за напредък по реформите в управлението, върховенството на закона и антикорупционните мерки, които ще намалят възможността за злонамерено руско влияние и ще донесат трайни мир, стабилност и просперитет на региона". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase