Снимка БГНЕС, архив

Джо Байдън, най-възрастният президент на САЩ в историята на страната, заяви, че разбира фокуса върху възрастта му, но че се кандидатира за преизбиране, защото Доналд Тръмп иска да „унищожи“ американската демокрация, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

80-годишният обикновено избягва подобни въпроси, но разсъждава върху възрастта си, казвайки, че опитът му му е помогнал да се справи с кризи като Украйна и Ковид.

Изглежда, че много хора се фокусират върху възрастта ми, каза Байдън. „Разбирам го, повярвайте ми, разбирам го повече от всеки друг.“

Той добави: „Аз се кандидатирам, защото демокрацията е заложена на карта, защото през 2024 г. демокрацията отново е пред гласуване. И нека няма съмнение: Доналд Тръмп и неговите републиканци от MAGA са решени да унищожат американската демокрация.“

Демократът добави, че няма да се "кланя" на "диктаторите" и обвини Тръмп, чийто лозунг е "Да направим Америка отново велика", че прави именно това пред руския президент Владимир Путин.

Проучванията показват, че американските избиратели са загрижени за възрастта на Байдън преди вероятния реванш догодина срещу Тръмп, когото той победи през 2020 г.

Влиятелният американски колумнист Дейвид Игнатиус от "Вашингтон пост" предизвика бурна реакция миналата седмица, когато призова Байдън да не се кандидатира, като каза, че демократът рискува да подкопае „най-голямото си постижение“ - победата над Тръмп.

Байдън, който присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, ще бъде на 85 години в края на втория си мандат и е безмилостно атакуван от опонентите си републиканци.

Тръмп, който е на 80 и ще бъде най-възрастният президент, ако спечели изборите догодина, каза по-рано, че Байдън „не е твърде стар“, но че е „некомпетентен“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase