Снимка БГНЕС

Върховният съд на САЩ обяви за невалиден плана на американския президент Джо Байдън за облекчаване на задълженията по студентските заеми.

С 6 на 3 гласа върховните магистрати постановиха, че програмата представлява незаконно упражняване на президентска власт, тъй като не е изрично одобрена от Конгреса, информира БНР.

В първоначален коментар на решението Джо Байдън заяви, че "то е разочароващо" и обеща да предприеме допълнителни стъпки за облекчаване на финансовата тежест върху тези, които изплащат дългове за университетско образование.

"Няма да се спра пред нищо, за да намеря други начини, да осигуря помощ на трудолюбивите семейства от средната класа", допълни американският държавен глава.

Съдът отхвърли аргументите на администрацията на Байдън, че планът е изготвен в съответствие със закон от 2003 г., наречен Закон за облекчаване на възможностите за висше образование за студенти.

Законът гласи, че правителството може да предостави облекчение на получателите на студентски заеми, когато има "национална извънредна ситуация", което му позволява да действа, за да гарантира, че хората не са в "по-лошо финансово положение" в резултат на извънредната ситуация.

Планът, който би позволил на отговарящите на условията кредитополучатели да намалят своя дълг с до 20 000 долара, щеше да струва повече от 400 млрд. долара. Инициативата беше изключително важна от политическа гледна точка за Байдън, тъй като облекчаването на задълженията беше ключов ангажимент, който той пое по време на кампанията си през 2020 г., за да поощри по-младите избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase