Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на американския президент Джо Байдън официално поиска САЩ отново да се присъединят към ЮНЕСКО, откъдето се оттеглиха по времето на Доналд Тръмп. Това съобщи днес генералният директор на агенцията на ООН Одре Азуле, цитирана от Франс прес.

„Искам да ви информирам от името на Държавния департамент, че САЩ имат честта да предложат план за връщането си в ЮНЕСКО“, написа помощник държавният секретар Ричард Верма във видяно от АФП писмо до Азуле, което тя прочете пред представителите на 193-те страни членки по време на среща в централата на организацията в Париж.

"Възхитена съм от тази силна стъпка“, „резултат от петгодишна работа“ на ЮНЕСКО за „облекчаване на напрежението, особено в Близкия изток“, каза в изявление Азуле.

Връщането на САЩ може да се осъществи само след гласуване и одобрение от мнозинството от останалите държави, което се очаква да стане факт през юли, в съответствие с разпоредбите на ЮНЕСКО.

Това решение на САЩ е част от общия контекст на все по-силното съперничество между Вашингтон и Пекин предвид желанието на Китай да трансформира международния многостранен ред, установен след Втората световна война, на който ЮНЕСКО е еманация.

По време на президентския мандат на Доналд Тръмп САЩ обявиха през октомври 2017 г., че напускат ЮНЕСКО, чиито „постоянни антиизраелски пристрастия“ бяха заклеймени от Вашингтон. Това оттегляне на САЩ заедно с Израел влезе в сила от декември 2018 г.

Миналия март обаче държавният секретар Антъни Блинкън каза, че отсъствието на САЩ е позволило влиянието на Китай да натежи повече от това на Вашингтон по отношение на правилата за изкуствен интелект, когато ЮНЕСКО изготви препоръка относно етиката на изкуствения интелект за след 2021 г.

„Наистина смятам, че трябва да се върнем в ЮНЕСКО не за да направим подарък на ЮНЕСКО, а защото нещата, които се случват в ЮНЕСКО, са важни“, заяви Блинкън пред комисия на американския Сенат.

"Те работят по въпроса за правилата, нормите и стандартите на изкуствения интелект. Искаме да бъдем част от това", добави той. (БТА, Алексей Маргоевски)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase