Снимка: БГНЕС

Бил Клинтън заяви, че още през 2011 г. е знаел, че е просто "въпрос на време" Владимир Путин да нападне Украйна.

Бившият американски президент разбрал, че всичко е само "въпрос на време" след смразяваща дискусия с президента на Русия в Давос, Швейцария.

По време на тази среща, казва Клинтън, Путин е отхвърлил сделка с посредничеството на САЩ, договорена от неговия предшественик Борис Елцин, за зачитане на територията на Украйна в замяна на това Киев да се откаже от ядрения си арсенал от съветската епоха.

"Владимир Путин ми каза през 2011 г. – три години преди да превземе Крим – че не е съгласен със споразумението, което сключих с Борис Елцин", спомня си бившият американски президент. "Той каза: "Не съм съгласен с това. Не го подкрепям и не съм обвързан с това." От този ден нататък знаех, че е само въпрос на време."

От своя страна Хилъри Клинтън говори за това как войната може да свърши:

По думите й за да сложи край на военните действия, Украйна трябва или да победи Русия, или поне да си върне територията, загубена на изток след инвазията на Русия миналата година. "Те се нуждаят от лост", каза тя. "Не бих се доверила на Путин на масата за преговори при никакви обстоятелства, освен ако украинците, подкрепени от нас, имат достатъчно лостове за влияние."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase