Снимка: БГНЕС

Все още не са създадени условията за преговори между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, каза Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации на Белия дом.

"Президентът (Байдън) говори за това. Той каза, че ако Путин е искрен и ангажиран с истински разговор за мир, той ще обмисли тази възможност. Няма промяна в това", каза Кърби на пресконференция, цитиран от агенциите.

Междувременно стана ясно, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е готов за потенциални преговори с руския си колега Сергей Шойгу.

"Министър Остин даде да се разбере, че винаги е на разположение за контакт", каза говорителят на Пентагона Патрик Райдър, цитиран в медиите. Той подчерта колко е важно да се поддържат отворени каналите за комуникация с държавите, притежаващи ядрено оръжие. В същото време говорителят добави, че в момента не се планират телефонни разговори или среща между Шойгу и Остин.

По-рано Райдър заяви, че САЩ не се стремят към въоръжен конфликт с Русия. Според него Вашингтон не воюва с Москва, вниманието му е насочено единствено към подкрепата на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase