Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви официално забрана за внос в САЩ на петрол и газ от Русия, предадоха световните агенции.

Забраната нанася "мощен удар" върху "войната на Путин", каза държавният глава на САЩ, цитиран от БТА. Същевременно той предупреди американците, че "защитата на свободата ще има своята цена".

Още по темата
"САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергоносители. Това  означава, че руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин", каза Байдън в Белия дом.

Това е най-мащабното действие на администрацията на Байдън досега за санкциониране на Москва заради нахлуването в Украйна.

САЩ разбират причината съюзниците им в Европа да не могат да се присъединят към забраната за внос на енергия от Русия, добави президентът.

Русия е третият по големина износител на суров петрол и петролни продукти за САЩ. Америка получава по-голямата част от своя внос на нефт и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се нарежда Мексико - 8,4%, след това Русия - 7,9%, и накрая Саудитска Арабия - 5,1%, според статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 г.

Великобритания също оповести ограничения върху вноса на руския петрол, минути преди Вашингтон. Лондон планира постепенно  да сложи край на вноса на петрол от Русия до края на годината.

По-рано днес Европейската комисия представи план за постигане на независимост от руските изкопаеми горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase