Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън "преклони глава" пред руския лидер Владимир Путин. Това се казва в редакционна статия на „Вашингтон Таймс“.

"Байдън твърди, че Путин го уважава. Всъщност той прави слаби опити да сключи каквато и да е сделка с него", твърдят наблюдатели.

Според журналистите, по време на проведените разговори ръководителят на Белия дом е направил сериозни отстъпки пред Москва, като е отказал да разположи армия и ракети на украинска територия.

„Байдън направи голям геополитически подарък на Русия, като отмени санкциите срещу газопровода "Северен поток-2", смятат колумнистите.

Освен това войната на действащия американски президент с местните енергийни компании подхранва петролната индустрия на Москва, която отбелязва рекорден ръст в износа на горива за САЩ, се казва в материала.

"Путин има предимство пред американския лидер и го знае. Единствената политика на администрацията на Байдън спрямо Русия е политика на слабост", заключават авторите.

Владимир Путин и Джо Байдън проведоха телефонен разговор през нощта на 31 декември. Според Кремъл ръководителят на Белия дом е заявил, че е готов да наложи "мащабни санкции" във връзка със ситуацията в Украйна. Руският лидер е отговорил, че това би било голяма грешка: в такъв случай може да последва пълно прекъсване на отношенията между страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase