Снимка: БГНЕС
"Въпреки сериозните обвинения за корупция във властта, в Република Северна Македония се преследват политически непокорните и "дребни риби". За това предупреждава Държавният департамент на САЩ в нов доклад, пише БГНЕС.
 
"Въпреки че правната рамка е до голяма степен в съответствие с международните стандарти, корупцията е постоянен проблем. Правителството генерално прилага законите, но има много индикации, че някои длъжностни лица участват в корупционни дейности. Transparency International класира Македония на 111-то място от 180 държави в своя Доклад за възприятие на корупцията за 2020 г., което е с пет места по-лошо от предходната година и на 13-то място в сравнение с 2018 г.", се казва в представянето на доклада.
 
Оценките относно корупцията са още по-сериозни.
 
"Антикорупционните закони от време на време се прилагат лошо и преследват избирателно правителствени критици и дребни нарушители. Има сериозни обвинения за корупция в полицията, съдебната власт и много други сектори. Някои от обвиненията обхващат висши служители от всички дялове на политическия спектър, като такива за непотизъм и конфликт на интереси", сочи докладът на Държавния департамент, цитиран от "Република".
 
За доклада на Transparency International Македония е класирана на 111-то място в историята, а Държавният департамент казва, че това се дължи на "липсата на правителствени мерки за борба с корупцията и конфликта на интереси в публичната администрация" и че "е довело до публично недоволство и натиск" за подобряване на ситуацията.
 
Докладът посочва още, че често се срещат твърдения за непотизъм при възлагането на обществени поръчки и че правителството не е осигурило защита на НПО, разследващи случаи на корупция.
 
"Много компании, опериращи в Македония, включително американски, посочват корупцията като проблем при възлагането на обществени поръчки и в съдебната система", се казва в доклада, който има за цел да информира чуждестранни компании, заинтересовани да инвестират в Македония.
 
Докладът критикува практиката за прокарване на закони по съкратената процедура, която не позволява правилен дебат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase