Снимка: БГНЕС

Съдът в Лондон отказа да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ, тъй като съществува риск за неговия живот.

Макар че съдебният процес най-накрая приключи, днешното решение едва ли ще е окончателно – отначало беше ясно, че когато която и да е от страните спечели, другата ще обжалва.

Основната причина, поради която съдът прие днес решението си, е състоянието на психичното здраве на Асандж. Съдът е стигнал до извода, че рискът от самоубийство е много висок. А пребиваването му в американски затвор сега, когато от разузнаването се отнасят враждебно към него, може само да задълбочи това състояние, предаде Би Би Си.

Съдът в Лондон заключи, че Асандж страда от аутизъм и клинична депресия, а също така е склонен към самоубийство. По думите на съдията неговото състояние може сериозно да се влоши, ако той бъде отведен в единична килия в САЩ. А Асандж притежава „достатъчни интелектуални способности“, за да заобиколи всички мерки, насочени към предотвратяване на опити за самоубийство. Така рискът за живота на заподозрения е основание за отказа за екстрадирането му.

Още по темата

Днешното решение не означава, че вината на Асандж не е доказана. Лондонският съд нямаше подобно задължение – да се произнася по този въпрос. Ако все пак екстрадирането на Асандж се състои, то съд в САЩ ще решава дали Асандж е виновен или невинен по повдигнатите му обвинения.

Асандж ще остане в затвора през времето, необходимо за обжалване от страна на американската прокуратура.

Адвокат на Асадж съобщи, че защитата му ще поиска той да бъде освободен под гаранция.

Срещу Асандж в САЩ има повдигнати 18 обвинения, по които той е заплашен от до 175 години затвор. Обвиненията срещу него са свързани с най-големия в историята на САЩ случай на разкриване на секретна информация, припомня ТАСС.

Вашингтон обвинява Асандж в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни. Сагата започна през 2010 г., след като Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Той се укри в посолството на Еквадор, където прекара седем години.

През април 2019-а Асандж попадна в ръцете на британското правосъдие и беше затворен за нарушаване условията по гаранцията, въпреки че шведските обвинения отпаднаха.

Защитата на Асандж твърди, че американските обвинения са политически мотивирани и посочва рискове за психическото му здраве.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase