Снимка: архив, БГНЕС

И в САЩ не е ясно кога ваксините ще стигнат до масовата публика. В момента се ваксинират хората от първа линия – медицинските работници, разказа преподавателят от Калифорнийския университет Христофор Караджов пред БНР.

Имунизацията стартира в Ню Йорк с много фанфари, посочи той и определи предстоящата кампания по имунизирането на американците като много амбициозна и безпрецедентна в историята на страната.

"Информация за ваксините има каква ли не и това е често притеснително, защото идва от какви ли не източници, през социалните медии. Знаете колко се активираха т.нар. антиваксъри през последните години и последните месеци особено", коментира Христофор Караджов.

Още по темата

Основният страх на хората от тези ваксини е, че те са разработени много бързо, подчерта преподавателят. По думите му проблемът не е в самата разработка, колкото в клиничните изпитвания.

„Светлинна скорост“ или „Светкавична скорост“ според Караджов не е удачно заглавие за кампания, посветена на ваксинацията, защото то провокира страхове, че нещо е претупано.

Има всякакви теории и всякакви страхове и две главни линии на възражения, отбеляза Христофор Караджов. Едната е свързана с опасенията, че ваксината е разработена бързо и може да има странични ефекти. Така по думите му смятат хора, чиито страхове не са неоснователни и разяснителна кампания би била от полза.

„Но има хора, които смятат, че ваксините са опит от страна на „правителството“ да контролира населението не толкова чрез чипове, колкото чрез самия акт на ваксиниране“, допълни Караджов.

САЩ ще посрещнат коледно-новогодишните празници със сериозни противоепидемични мерки. В Южна Калифорния в момента свободните места в интензивните отделения са едва 2% (преди седмица са били 10%, а преди две-три седмици – 15%), има сериозен ръст на заболелите и на хората в болници, разказа още Христофор Караджов. „Така че коледните празници можем да ги отпишем спокойно“ , заключи гой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase