Снимка: БГНЕС

След като даде положителна проба за COVID-19, лекарите на Доналд Тръмп веднага започнаха лечение. Един от медикаментите, които използваха, бе стероидът Дексаметазон. Сега онези, които са близо до президента, се чудят, дали лекарството не замъглява преценката на държавния глава?

Малко след като се прибра обратно в Белия дом, Тръмп обяви, че прекратява преговорите за пакета от стимули до изборите през ноември и обеща, че ще ги поднови веднага щом отново бъде избран за президент. Това доведе до пореден срив на борсите.

Според The New York Times някои служители в Белия дом се чудят дали дексаметазонът е повлиял на решението. Стероидът може да промени психическото състояние на пациентите и да предизвика еуфория.

Д-р Луис Каплан, хирург президент на Обществото на медицината за критични грижи, каза пред ABC News: "Някои пациенти могат да развият психиатрични симптоми след лечение със стероиди, включително еуфория, нестабилност на настроението, гняв или психоза. Това е рядко, но се случва достатъчно често, за да ги разпознаем като нежелани странични ефекти от стероидната терапия."

Със стероиди обикновено се лекуват пациентите в най-тежко състояние, а експерти твърдят пред Business Insider, че фактът, че Тръмп е бил лекуван с тях, може да означава, че или лекарите са прекалили с лечението, или той е по-болен отколкото екипът му съобщава.

Председателят на камарата Нанси Пелоси също е питала във вторник, по време на разговор с демократите, дали лечението със стероиди на президента може да повлияе на решението му да прекрати преговорите, казва източник на USA Today.

Вътрешни източници съобщиха пред Vanity Fair, че Доналд Тръмп-младши, най-голямото дете на президента, е загрижен, че баща му се държи като "луд", след като е бил хоспитализиран. Той твърди, че именно "намесата" на стероидите е променила поведението на президента, и е повлияла на решението му да се вози с членове на тайните служби, докато все още заразен, както и на хаотичните му публикации в Twitter.

Републиканците и демократите се сблъскаха около това колко да похарчат за нов пакет стимули, като демократите искаха да похарчат значително повече от републиканците. Планът за стимулиране ще включва помощ за безработица, помощ за бизнеса и инвестиции в здравеопазването и образованието. И двете страни бяха заявили, че искат да изпратят още един кръг от стимули в размер на 1200 долара на американците.

Експертите казват, че решението на Тръмп може да навреди на милиони американци и да повреди икономиката.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase