Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Долната камара на Конгреса на САЩ упълномощи Сената да отсъди дали да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп.

Мнозинството на Демократическата партия в Камарата на представителите потвърди двете обвинения срещу президента, предаде БНР.

Първото обвинение е, че е използвал властта си, за да изнуди властите в Украйна да разследват за корупция сина на кандидат-президента Джо Байдън. Второто обвинение към президента е, че се е опитал да възпрепятства разследването по случая.

Още по темата

Мярката бе приета със 228 на 193 гласа. Съотношението в Сената е съвсем различно, тъй като мнозинството там е на Републиканската партия на Тръмп.

Този вот в долната камара е от историческо значение, защото дава начало на същинския процес, който може да доведе до отстраняването на Тръмп от поста.

Това ще е третият такъв процес срещу американски президент.

На процедурата по импийчмънт бе даден ход преди около четири седмици. В този период демократите се опитваха да осигурят явяване на нови свидетели по време на процеса в доминирания от републиканците Сенат, но така и не получиха уверения.

Президентът Тръмп настоява, че не е прекрачвал законите и нарича процеса “лов на вещици“.

В навечерието на вчерашния демократите разпространиха куп документи от разследването в опит да представят контекста на случващото се.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase