Снимка: Reuters

Служител на саудитските военновъздушни сили е предполагаемият извършител на нападението в база във Флорида, съобщи губернаторът на щата Рон Десантис, цитиран от Ройтерс.

Четирима души, включително стрелецът, бяха убити в американската военноморска база в Пенсакола, а ранените са осем, казаха американските ВМС и службата на местния шериф.

Десантис потвърди, че заподозреният е саудитски гражданин, който бил на обучение в рамките на дългогодишна тренировъчна програма на ВМС, в която участват съюзници на САЩ. Мотивът за деянието се разследва. Разследващите се опитват сега да установят дали може да става дума за тероризъм, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че ще има много въпроси, свързани с това, че лицето е чужденец, че е от саудитските въоръжени сили и се е обучавал на наша земя", каза Десантис на пресконференция.

Още по темата

Заподозреният е стрелял с пистолет в учебна сграда в базата.

Саудитецът е публикувал преди атаката враждебни към САЩ послания, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на института СИТЕ, следящ джихадистката активност онлайн.

"Аз съм против злото и Америка като цяло се превърна в Нация на злото. Не съм срещу вас просто защото сте американци, не ви мразя заради вашите свободи, мразя ви, защото всеки ден вие подкрепяте, финансирате и извършвате престъпления не само срещу мюсюлманите, но и срещу човечеството", е написал в Тwitter нападателят, идентифициран като Мохамед аш Шамрани.

Същевременно телевизия Фокс нюз съобщи, че шестима поданици на Саудитска Арабия са били арестувани след стрелбата в базата, предаде ТАСС. Те са били задържани в района на базата и сега са разпитвани.

Стрелбата в Пенсакола е втората във военноморска база на САЩ тази седмица. Моряк от американска подводница в Пърл Харбър на Хаваите откри в сряда огън и уби двама души, преди да се самоубие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е получил обаждане от краля на Саудитска Арабия, който поднесъл съболезнования за станалото, предаде ДПА.

"Кралят каза, че саудитският народ е много разгневен от жестокото деяние на стрелеца и че това лице по никакъв начин не изразява чувствата на саудитския народ, който обича американския народ", написа Тръмп в Twitter.

Саудитската информационна агенция СПА съобщава, че крал Салман е осъдил в телефонния разговор с Тръмп "ужасяващата" стрелба, извършена от военнослужещ от саудитските военновъздушни сили в американската база, предаде Франс прес. Салман също така е уверил Тръмп в пълната подкрепа на Саудитска Арабия за САЩ и е наредил на саудитските сили за сигурност да сътрудничат на американските агенции, се допълва съобщението на СПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase