Снимка: архив Reuters

САЩ обявиха пред Организацията на обединените нации, че не искат война със Северна Корея.

Постоянната представителка на Щатите в ООН Ники Хейли заяви, че Пхенян "все още не е минал онази точка, след която няма връщане назад", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

По-рано Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу КНДР. Те забраняват на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налагат ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат. Ограничава се и износа на суров петрол, забранява се издаването на нови разрешителни за работа на севернокорейски работници.

"Ако Северна Корея се съгласи да се откаже от ядрената си програма, тя може да спаси бъдещето си. Ако докаже, че може да живее в мир, светът ще живее в мир с нея“, каза след гласуването американската посланичка.

Хейли обясни, че резолюцията с новите санкции нямало да може да бъде приета, ако не били силните връзки, създали се между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент си Цзинпин.

Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова Северна Корея да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност и призова всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Руският представител Василий Небензя обясни, че страната му е подкрепила новите санкции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции и смята, че трябва категорично да се реагира на последния му ядрен опит, предаде ТАСС.

Москва смята, че мерките за финансов натиск върху КНДР са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на "опити да се задуши" икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза.

Според руския представител е "голяма грешка", че Съветът за сигурност игнорира руско-китайското предложение за подновяване на диалога със Северна Корея и каза, че приемането на нови санкции по-скоро ще засегне невинни цивилни, а няма да намали финансирането на ядрената и ракетната програма на Пхенян, предаде ДПА.

Той призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да помогне да се стигне до преговори, а не да се действа със санкции.

Пекин и Москва предложиха споразумение за "двойно замразяване" - САЩ и Южна Корея да спрат военните си учения на Корейския полуостров, а Пхенян да прекрати ядрената си и ракетна програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase