Снимка: Reuters

Руският печат продължава да коментира законопроекта за по-строги санкции срещу Иран, Северна Корея и Русия, подписан от американския президент Доналд Тръмп. Държавният глава обаче разкритикува документа, подготвен и на практика единодушно одобрен от Конгреса на САЩ, посочва "Росийская газета".

Според комюнике на Тръмп законопроектът има "съществен недостатък - подронва способността на изпълнителната власт да преговаря".

"Това ще затрудни сключването на добри сделки в интерес на американския народ и ще сплоти Китай, КНДР и Русия - предупреждава той. - Бащите на конституцията повериха външната политика в ръцете на президента и това бе мъдро решение".

Актът забранява на президента да смекчава или да отменя ограниченията без разрешение на Конгреса. Белият дом публично възрази, но законодателите го пренебрегнаха и не промениха текста.

Капитолийският хълм очакваше Тръмп да се противопостави твърдо срещу действията на Москва и гледаше с подозрение на опитите му да установи диалог с Русия. И с този законопроект конгресмените поеха нещата в свои ръце, за да упражняват надзор върху политиката на Белия дом по руското направление, добавя московският официоз.

Според Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в руския сенат, екипът на Тръмп е станал "заложник на този закон", пише "Утро".

В коментар за "Лента" сенаторът твърди, че Русия може да се справи с всички проблеми, които биха се появили заради новите санкции. "Нищо не е станало", резюмира Джабаров. Тръмп изрази мнение, че подписаният от него законопроект може зле да се отрази върху американския бизнес, приятелите и съюзниците на САЩ, отбелязва "Газета".

На 26 юли Европейската комисия заяви официално, че смята спешно да вземе мерки в защита на европейските интереси, но уточни конкретни действия.

Шефът на Източния комитет за германска икономика Волфганг Бюхеле също заяви по-рано, че ако американският закон за нови санкции засегне европейски фирми, ще се наложи ЕС да вземе ответни мерки, напомня електронният вестник.

От комюникето на Тръмп следва, че правителството му има забележки във връзка с конституционността на някои текстове от новия документ. Според американския лидер те подкопават властта на държавния глава и може да навредят на способността на САЩ за обща дейност със съюзниците им, включително да спънат уреждането на конфликта в Украйна, подчертава руското издание на "Форбс".

Засилването на антируските санкции може да предизвика ескалация на конфликта в сепаратистки Донбас, прогнозира "Независимая газета".

Киевският политолог Михайло Погребински, цитиран в коментара, приканва украинските "ура патриоти" да не ликуват прибързано, защото само "възможността за компромис между Кремъл и Белия дом" може да стане според него възпиращ фактор за Москва.

"Но ако Западът отправя сигнал, че каквото и да правите, каквито отстъпки и да предлагате, все едно ще ви "мачкаме" - защо да се сдържат те всъщност? Някак самоубийствено се радват "патриотите" у нас заради твърдите санкции срещу Русия. Не се радвайте на тези санкции! Защото може да се стигне дотам, че на Русия хич няма да й пука за позицията на Запада", разсъждава украинският наблюдател.

Тръмп заяви, че смята законопроекта за "дефектен" и няма намерение да изпълнява общо 11 негови положения, които според него са в противоречие с конституцията на САЩ. Така президентът се опита да защити правото си да взема ключови решения, засягащи Русия, вместо да ги признае за прерогатив на хардлайнерите в Конгреса, посочва всекидневникът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase