Снимка: архив Reuters

Има опасност Доналд Тръмп да превърне Америка в страна, която напомня повече Турция или Венецуела. Дори републиканците не одобряват опитите на президента да уволни специалния прокурор в разследването за намесата в Русия в американските избори Робърт Мълър и генералния прокурор Джеф Сешънс, пише британският в. "Индипендънт".

След като изброява членовете на клуба на демокрациите, които са заплашени да изгубят правото си да се наричат така, като Турция, Венецуела, Филипините и дори членуващата в ЕС Полша - заради съдебната реформа, вестникът отбелязва, че нещата не са съвсем наред и при върховното ръководство в Америка и цитира опитите да се саботира независимостта на правораздаването, охулването и нападките към журналисти, кампаниите за сплашване срещу онези, които те разследват.

Според в. "Гардиън" публичният гняв на президента Тръмп към един от хората, които първи го подкрепиха преди време, се корени в отвода на Джеф Сешънс от разследването за Русия, което Тръмп смята за предателство лично към него. Решението на главния прокурор бе взето в съзвучие с прецедент в министерството на правосъдието и с уверението му пред сенаторите при утвърждаването му, че той и висшите членове на поверената му институция ще обсъдят неговото отстраняване при всеки случай, когато според него безпристрастността му би могла да бъде поставена под въпрос.

Освен това то стана политически необходимо след експлозивното разкритие, че Сешънс всъщност се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк в предизборната кампания, преди по грешка да заяви под клетва, че не е имал контакти с висши руски представители. Натискът върху Сешънс се засилваше. Тръмп, който изисква абсолютна лоялност, възприе отвода на главния прокурор като предателство лично към себе си.

И нещо по-сериозно за политическото бъдеще на президент - оттеглянето на Сешънс от разследването за Русия отне непосредствения контрол върху него от кръга на Тръмп. За ужас на Белия дом заместник-главният прокурор Род Розенстайн, който ръководеше руската сага вместо Сешънс, назначи Робърт Мълър - страховития бивш директор на ФБР - за специален прокурор в разследването, отбелязва "Гардиън".

Тръмп дълго претендираше, че е най-умното момче в бизнеса. Той изгради политическа кариера около досадната фраза за желанието си да уволнява загубеняците, само че често показва, че е неспособен да управлява ефективно и твърде малодушен да уволни някого наистина. Сешънс ще се надява това да е достатъчно, за да отърве кожата, заключава всекидневникът.

Конфронтацията между Тръмп и Сешънс се засилва, но главният прокурор не планира да подава оставка, отбелязва в. "Вашингтон пост". Запитан на пресконференция дали ще уволни прокурора, Тръмп отговори: "Ще видим какво ще стане" - потенциално застрашително изречение, като имаме предвид, че каза същото като говореше за бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди да го уволни.

Нечувано е толкова високопоставени членове на правителството да бъдат подлагани на подобни ожесточени публични критики. Сешънс обаче не прояви вчера признаци да се е огънал и всъщност позицията му укрепна благодарение на подкрепата от видни консерватори, застанали на негова страна в битката с Тръмп, посочва всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase