Джаред Къшнър. Снимка: архив, Reuters

Семейната компания на зетя и старши съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джаред Къшнър "Къшнър къмпанис" е взела назаем най-малко 50 милиона долара от едно от най-богатите семейства на Израел, което прави сделки с диаманти.

Става дума за милиардера Бени Щайнмец, който е разследван по подозрение в даване на подкупи на членове на правителството на Гвинея, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС.

Изданието отбелязва, че "Къшнър къмпанис" не разкрива откъде се е сдобила със 190 милиона долара през 2012 г. за купуване на скъпи имоти в най-престижните райони на Манхатън.

Вестникът твърди, че е успял да се ориентира в сложната мрежа от фиктивни офшорни фирми, през които са минали парите и да открие, че 50 милиона долара са дошли от 53-годишния Раз Щайнмец.

Неговият дядо Бени Щайнмец е заподозрян от властите на Израел, САЩ и Швейцария в подкупване на членове на правителството на Гвинея, за да получи договор за милиарди долари за добив на полезни изкопаеми в тази западноафриканска страна.

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър е вторият най-влиятелен човек в Белия дом след президента на САЩ, смята "Ню Йорк таймс". Къшнър освен това се занимава с политиката на САЩ за постигане на мир в Близкия изток и в това си качество може да попадне под подозрение в тайно лобиране за империята на Щайнмец, отбелязва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase