Снимка: архив Reuters

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика поредният дипломатически скандал.

Той разговаря по телефона с президентката на Тайван Цай Ингвен, което е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един Китай през 1979 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс потвърди, че разговорът се е състоял и посочи, че двамата са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ".

Телефонният разговор, който се очаква да предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин.

Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. "Няма никаква промяна в позицията ни", коментира говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Цай Ингвен беше една от четиримата лидери, с които Тръмп разговаря вчера. Останалите бяха президентите на Афганистан и Филипините Ашраф Гани и Родриго Дутерте и сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Доналд Тръмп е наясно каква е политиката на САЩ към Тайван, заяви още говорителката му.

"Новоизбраният президент Тръмп е информиран напълно и е наясно с тези въпроси", каза Келиан Конуей пред Си Ен Ен.

Преди това Тръмп обясни в Туитър, че инициативата за телефонното обаждане е била на Цай, която само го е поздравила за изборната победа.

В Тайпе президентският говорител Алекс Хуан обаче заяви, че телефонният разговор е бил съгласуван предварително.

В друг туит Тръмп отбелязва, че е много интересно как така САЩ продават на Тайван военна техника за милиарди долари, а той не може да приеме едно поздравление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase