Снимка: Reuters

Над два милиона американци са подписали петиция, призоваваща избирателната колегия да гласува на 19 декември за Хилари Клинтън, която загуби президентските избори на 8 ноември от Доналд Тръмп, предаде ТАСС, като се позова на обръщение, поместено на сайта за обществени петиции change.org

"Призоваваме електорите да пренебрегнат резултатите от гласуването в своите щати и да дадат гласа си за бившия държавен секретар Хилари Клинтън", се казва в обръщението.

"Тръмп не е подходящ за поста. Неговите импулсивност, агресивно поведение, лъжливи изявления, признат сексуален тормоз и пълна липса на опит го правят опасен за републиката".

Подписалите петицията обосновават призива си с това, че макар и да е получила по-малко гласове в колегията, Клинтън е получила повече гласове сред избирателите. "Бившият държавен секретар Клинтън победи при народния вот и трябва да стане президент", се казва в обръщението.

На 19 декември 538 членове на електоралната колегия ще изберат президента, като всеки от представителите в нея гласува за онзи кандидат, който на 8 ноември е спечелил най-много гласове в неговия щат. За електорите това е формално гласуване, тъй като по традиция, а в много щати и по закон те са задължени да избират в съответствие с изразената от гласоподавателите в съответния щат воля. Въпреки че в историята на САЩ има и случаи, когато електори са гласували не така, както са обещали (наричат ги "недобросъвестни електори"), това - поради формалността на процедурата - не е повлиявало на резултатите от изборите, чийто изход сега ще зависи от гласуването на 8 ноември.

Лозунгът от предизборната кампания на Тръмп: "Да направим Америка отново велика" вече ще бъде името на първия официален правителствен сайт на новоизбрания президент, предаде ДПА.

GreatAgain.gov ще "предоставя навременна и точна информация" на обществеността за прехода във властта от президента Барак Обама към Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, се казва в изявление на предизборния щаб на новия държавен глава.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase