Снимка: Reuters, архив

Американската корпорация Apple няма да окаже подпомогне Републиканската партия за националния й конгрес през юли заради скандалните изказвания на републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп, съобщи американското издание "Политико", цитирано от ТАСС.

Според източници на "Политико" Apple е заявила на лидерите на партията, че няма да предостави, както е правела преди, финансова или каквато и да било друга помощ за провеждането на конгреса заради изказванията на Тръмп за жените, имигрантите и малцинствата. В статията се отбелязва, че компанията не възнамерява да оказва и никакво техническо съдействие.

"Политико" посочва, че други технологични гиганти като "Фейсбук", "Гугъл" и "Майкрософт" смятат да помогнат на партията за конгреса. Представители на Apple отказаха коментар по публикацията, отбелязва ТАСС.

През февруари Тръмп разкритикува остро "Епъл", че отказа да изпълни искане на ФБР да разбие кода на един от произвежданите от нея смартфони, принадлежал на убит терорист. Тогава милиардерът предложи да се бойкотират продуктите на Apple в САЩ, докато корпорацията не удовлетвори искането на властите.

Конгресът на Републиканската партия, на която Тръмп ще бъде официално издигнат за партиен кандидат за президентския пост, ще се се състои в Кливланд, щата Охайо от 18 до 21 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase