Снимка: Reuters

Американският Сенат най-накрая потвърди номинацията на Ерик Фанинг за министър на сухопътните войски, предадоха световните агенции.

Обама беше предложил Фанинг още преди 8 месеца за поста, но процесът по одобряването му в Сената се проточи. Историческото назначение вече е факт и така Фанинг става първият открито обявил се хомосексуалист, който става министър на сухопътните войски.

Преди той е заемал постовете заместник-министър на военновъздушните сили и началник на кабинета на министъра на отбраната Аштън Картър.

В края на януари на изслушване в Сената Фанинг изрази безпокойство от намерението на Пентагона да съкрати числеността на армията от 570 000 на 450 000 души. Той припомни, че това решение е било взето преди две години с цел бюджетни икономии, но по онова време групировката "Ислямска държава" все още не е била такава очевидна заплаха.

Одобрените на номинацията на Фанинг в Сената се бавеше заради сенатора от Републиканската партия Пат Робъртс от щата Канзас. Когато накрая той получи уверения от Пентагона, че затворници от Гуантанамо няма да бъдат местени в центрове за задържане на сухопътните войски на американска територия, той реши да подкрепи номинацията на Фанинг.

Министърът на сухопътните войски е цивилен специалист, отговарящ за въпроси, касаещи личния състав, резервистите, инфраструктурата и покупките, припомнят световните агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase