Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама изключи в Сирия да бъдат изпратени американски сухопътни войски и подчерта, че само военни действия не могат да разрешат проблемите в страната.

"Ще бъде грешка за САЩ или за Великобритания да изпратят сухопътни войски и да свалят режима на Асад", посочи Обама в интервю за BBC.

Американският президент призна, че не очаква терористичната групировка "Ислямска държава" да бъде победена през оставащите девет месеца от мандата му. "Можем само да свием района, в който действат", посочи той.

Обама определи Сирия като "покъртителна ситуация с изключителна сложност", за която едва ли има прости решения. "За да решим дългосрочните проблеми в Сирия, само военното решение не е достатъчно, определено не и разполагане на сухопътни войски", отбеляза той, цитиран от БТА.
 
Обама посочи, че водената от САЩ коалиция ще продължи да нанася удари по цели на ИД в места като Ракка и ще се опита да изолира тези части от страната, както и да блокира райони, които изпращат чуждестранни бойци в Европа.

Международната общност обаче трябва да окаже натиск върху всички страни, включително Русия, Иран и умерени опозиционни групи "да седнат на масата и да се опитат да договорят преходен период", посочи американският държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase