Снимка: Reuters

Американският вицепрезидент Джо Байдън призова Москва да спазва споразуменията за прекратяване на огъня в Източна Украйна и да върне полуостров Крим на Киев, предаде Франс прес. Байдън е на двудневна визита в Украйна.
Споразуменията бяха подписани през февруари в Минск с посредничеството на Франция и Германия.

Тези споразумения няма да имат успех, ако Русия не изпълни ангажиментите си, каза Байдън по време на обща пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко.

Минските договорености предвиждат Украйна да възстанови контрола си по границата с Русия. Сега 20 процента от тази граница (дълга 400 километра) са в ръцете на проруските сепаратисти. Минските договорености предвиждат също изтеглянето на военните сили и на чуждестранните наемници от Източна Украйна.

Киев и Западът обвиняват Русия, че оказва военна подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна и че продължава да изпраща там военни. Москва отрича всякаква военна намеса в конфликта, отнел живота на над 8000 души от април 2014 г. досега, и твърди, че само руски доброволци се сражават на страната на сепаратистите. Войната избухна месец след като като Русия анексира Крим.

Москва трябва да прекрати окупацията на суверенната територия на Украйна. Крим все още е суверенна територия на Украйна, каза днес Байдън в Киев.

Инвазията на Крим от страна на Русия няма да бъде приета никога нито от САЩ, нито от международната общност, добави той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase