Снимка: архив Reuters

Всеки пътник, който лети за САЩ от България ще бъде проверяван дали е съпричастен към терористични организации. На проверка ще подлежат и пътниците, които минават транзитно през България. 

Това става възможно след като парламентът ратифицира споразумение между правителствата на България и САЩ за обмен на информация за пътниците. Досега не е имало договорка между службите за сигурност на правителствено ниво и проверките са правени на база на оперативни данни, обясни шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов. 

След ратификацията на споразумението ще се проверяват и всички пътници, които летят от САЩ за България. Нашите служби ще получават техните лични данни както американските - данните на българските пътници. 

БСП призова ратификацията да не се гласува и обвини управляващите, че дават достъп на американските служби до личните данни на българите. 

Атанасов обаче репликира, че и сега, за да летят до САЩ, българите дават всичките си данни, за да получат виза. Той обясни, че споразумението ще засегне по-скоро чужденците, които минават транзитно през България на път за Америка. 

След като чуха клетвата на Мая Манолова за омбудсман и пратиха Константин Пенчев в Конституционния съд работният ден на депутатите днес мина в маратон от приемане на ратификации. 

Правителството на Гърнси ще ни помага за борбата с мръсните пари. Това стана възможно след като депутатите ратифицираха друго споразумение -  между кабинета на Бойко Борисов и властта на острова. Документът предвижда обмен на инфорация по данъчни въпроси.  Данъчните администрации у нас и в Гърнси ще си сътрудничат срещу укриване на данъци предвижда споразумението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase