Снимка: архив, Reuters

Федералното бюро за разследване беше подложено на критиките от медиите в САЩ, след като се разбра, че агенти на бюрото са създали фалшив сайт с цел да подмамят заподозрян за участие в атентат, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Разкрити тази седмица документи показват, че ФБР е написало фалшива статия на агенция Асошиейтед прес, карайки я да изглежда, сякаш е излязла във всекидневника "Сиатъл таймс".

Федералните полицаи са имитирали и логото на АП, за да не предизвикат подозренията на заподозрения. Смятало се е, че той може да нападне гимназия в района на Сиатъл. След като е изтеглил статията, той е допуснал на компютъра си вирус, разкриващ местонахождението му.

Става дума за техника, която се използва в много редки случаи, когато има достатъчни основания да се предполага, че тя ще предотврати заплаха, заяви Франк Монтоя, агент на ФБР в изявление за АФП. Според него целта е била да се избегне повторението на трагични събития в други гимназии на Сиатъл.

Американският съюз за граждански свободи, в. "Сиатъл таймс" и АП обаче реагираха със силно възмущение. Вестникът заяви, че уловката на ФБР не само пресича границата на позволеното в отношенията между властите и пресата, а направо я премахва.

"Похвалната цел не оправдава пренебрежението от страна на властите към ролята на медиите в свободното общество", подчертават от "Сиатъл таймс". "Така тази роля се подкопава, при това в момент, когато медийните компании и без това с труд запазват силите си пред злоупотребите от страна на властите при последните две президентски администрации". Правозащитниците и журналистическите организации призоваха ФБР да се откаже от подобни практики и никога да не се представят за журналисти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase