Снимка: Булфото, архив

Въздушните удари, които САЩ възнамеряват да осъществят срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, ще бъдат насочени срещу убежища на джихадистите, заяви на изслушване в Сената днес американският министър на  отбраната Чък Хейгъл, цитиран от Франс прес.

Това включва командни центрове, логистични обекти и инфраструктура, отбеляза Хейгъл.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Мартин Демпси, който говори на същото изслушване, предупреди, че тази военновъздушна кампания няма да прилича на онази от 2003 г. в Ирак срещу Саддам Хюсеин, когато целта беше да се постигне бързо надмощие над противника.

Кампанията срещу групировката "Ислямска държава" ще бъде ожесточена и продължителна, подчерта ген. Демпси.

От 8 август досега американските ВВС са нанесли 162 въздушни удара по позиции на джихадистите в Ирак.

Президентът на САЩ Барак Обама може да изпрати военни съветници на фронта в Ирак, но само след съгласуване на всеки отделен случай с него, заяви днес на изслушване в Сената най-висшият американски военен.

Президентът поиска да се консултирам с него за всеки конкретен случай, заяви генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили. Той добави, че в бъдеще боевете в Ирак може да наложат разполагането на американски войски, които да насочват въздушните удари срещу позиции на джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Изявленията на Демпси контрастират с нееднократните уверения на Барак Обама, че няма да праща каквито и да било американски войски да се бият в Ирак, малко повече от две години и половина след изтеглянето на последните американски войници от страната, отбелязва АФП.

Генералът каза, че командващият сегашните въздушни удари в Ирак генерал Лойд Остин одобрява изпращането на войници на място, за да се постигне по-голяма прецизност на въздушните удари./БТА/

В момента близо 300 американски военни съветници помагат на иракската армия в усилията й да се справи с "Ислямска държава".

В скоро време се очаква към тях да се присъедини подкрепление от още 300 съветници.

Демпси подчерта, че съветниците нямат никакво пряко участие в боеве./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase