Джон Маккейн. Снимка: архив, Reuters

Американският сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн обвини руския президент Владимир Путин в корупция, потисничество и управление, обслужващо лични интереси, предаде Асошиейтед прес.

В статия, предадена от Маккейн за публикуване днес в руския в. "Правда", републиканецът критикува Путин и неговите приближени за това, че наказват тези, които не са съгласни с тях, имайки предвид по-конкретно смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, починал в затвора.

Сенаторът упреква Путин и за това, че подкрепя сирийския президент Башар Асад.

Още по темата
Обръщайки се към руснаците, Маккейн подчертава, че не е антируски настроен, а е "по-проруски настроен" от режима, който ги "управлява зле днес".

"Президентът Путин не вярва . . . във вас. Той не вярва, че когато бъде оставена на свобода, човешката природа може да се издигне над слабостите и да изгради справедливи, мирни, процъфтяващи общества. Или поне не вярва, че руснаците могат. Затова управлява, като използва тези слабости, чрез корупция, потисничество и насилие. Той управлява за себе си, не за вас", заявява Маккейн в материала, написан в отговор на статията на Путин, публикувана миналата седмица в американския в. "Ню Йорк таймс".

По въпроса за Сирия сенаторът казва, че руският президент подкрепя един тиранин. "Той не укрепва репутацията на Русия в света. Той я руши. Прави я приятел на тираните и враг на потисканите", заявява Маккейн.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase